Formindske mange billeder på en gang

Formindske mange billeder på en gang

IrfanView er et gratis billedbehandlingsprogram, som vel nok har været min mest trofaste ven igennem tiden på Nettips – hvis man ser sådan lidt softwaremæssigt på sagen.

Langt de fleste tekster skrives i Word, og langt størstedelen af billeder, der illustrerer artiklerne, er tilpasset i IrfanView. Dette minimale og utroligt forenklede billedprogram er så nemt og effektivt, at det som regel er et af de første programmer jeg installerer, når jeg skifter computer.

IrfanView har altid været et gratis billedprogram, og trods den kendsgerning at prisen sikkert afskrækker nogen fra at installere IrfanView, er min holdning, at det kan I roligt gøre. Der findes endda en dansk sprogfil til billedprogrammet.

Batch formindsker de valgte billeder

En af de manøvrer jeg somme tider skal igennem er at gøre en stak billeder mindre. Det kunne eksempelvis være at jeg – hjemkommet fra en dejlig efterårsferie i Budapest – skal i gang med at kigge på de billeder som blev taget med familiens digitale kamera. Efter at disse er overført til computeren, registrere jeg at mange af billederne er velegnede til Facebook, hvor nysgerrige sjæle gerne vil se nogle af disse fotos.

Eneste problematik er imidlertid, at billederne er alt for store! Moderne digitale kameraer tager billeder i så høj en opløsning, at de fylder temmelig meget, både med hensyn til bytestørrelse og fysisk størrelse (dimension). At skulle gøre 30 billeder mindre kan være lidt af en udfordring, hvis man skal gøre det for ét billede ad gangen. Det behøver man heldigvis ikke.

I IrfanView er der nemlig indbygget en såkaldt Batch, der næsten automatisk kan udføre forskellige opgaver for dig. Hvis vi forholder os til de 30 billeder fra Budapest, så er det altså på denne måde, at du får IrfanView til at løse opgaven for dig (i dansk sprogversion):

  1. Klik Filer
  2. Klik Multikonvertering/omdøbning
  3. Tilføj de billeder der skal gøres mindre
  4. Sæt flueben ud for Aktiver avancerede indstillinger
  5. Klik på knappen Avancerede indstillinger
  6. Sæt et flueben ud for Skalering
  7. Angiv nu en størrelse for bredde og højde (fx Bredde: 800 og Højde: 600)
  8. Klik Ok
  9. Angiv hvor kopien af de formindskede billeder skal placeres, fx C:\budapest
  10. Klik på knappen Udfør Multi-job

Herefter går IrfanView i gang med at gøre de valgte billeder mindre, og resultatet finder du i den mappe du angav for placering. Nemmere bliver det næsten ikke. Der findes naturligvis andre programmer, der kan udføre samme job. Hvilket program anvender du?

www.irfanview.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.