CherryTree – sæt dine data i system

CherryTree – sæt dine data i system

Klik for større versionAf Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, www.syntaktisk.dk

Cherrytree er en hierarkisk notesbog. Begrebet vil sige, at det er beregnet til at skrive noter ind i, inddelt i flere niveauer – kategorier eller overskrifter, kan man måske sige – så hvis man arbejder med et projekt, kan man bruge den til at holde styr på flere undergrupper.

Tekst er naturligvis det mest grundlæggende, men der er mange værktøjer i Cherrytree, som gør den lidt mere interessant end en notesblok. I ovenstående billede ses to praktiske ting: 1) En afkrydsningsliste til ting, der skal gøres og 2) interne links i dokumentet.
Førstnævnte laver en lille afkrydsningsboks foran en linie, og når man krydser den af, bliver denne linie automatisk overstreget, så det er nemt at holde øje med, hvad man mangler. Som man kan se, er dette billede en række stillinger – en liste til jobsøgning. I det overordnede dokument, der hedder Stillinger, har jeg altså lagt en oversigt med links til de underliggende sider og sat et afkrydsningsfelt foran, så jeg hurtigt kan arbejde med dem, danne mig et overblik og komme rundt i dokumenterne.

Som man kan se af værktøjslinien ovenfor, er der også andre listetyper: De velkendte med punktopstilling og nummereret liste. Man kan desuden indsætte flere typer links – i det ovenstående eksempel har jeg så lavet dem med henvisninger indenfor selve dokumentet, men de kan også være eksterne, til en hjemmeside eller email, og de kan være til en fil eller mappe på éns system. Så der er gode muligheder for at bruge den til at holde sig organiseret med.
Bemærk i øvrigt, at der er forskellige farver på links i dokumentet, til filer og på internettet – en god måde at bevare overblikket på.

Klik for større version

Det er muligt at indsætte tabeller også. Som det ses her, har jeg indsat en meget lille tabel til at holde styr på datoerne, hvor den øverste række som standard er en kategorioverskrift. Som det ses nedenfor, er der ganske avancerede – for en notesbog, i hvert fald – funktioner til at holde styr på sin tabel. Så man kan med fordel bruge den til oversigtsskemaer.

Klik for større version

En anden funktion, som ganske vist ikke er til gavn for alle, kan til gengæld vore til enorm hjælp for enkelte: Det er muligt at indsætte en kodeboks.
Dette er et særligt tekstfelt, som kan komme programmører til gavn. Det er til at indsætte f.eks. programkode, eller som jeg nedenfor illustrerer, HTML, som så bliver syntaksfarvet – altså farvet på en sådan måde, at det er nemmere at holder overblikket over. Hvis man ofte arbejder med små kodestumper, som man bruger igen og igen, kan det være praktisk at have dette i sin notesbog, så man kan tage det frem igen. Desuden kan den linienummereres, så hvis man får en fejlmelding med linieangivelse, kan man gå ind i sin kodeblok og se, hvor fejlen er opstået.
Der er syntaksfarvning for en lang række sprog – C++, C#, Python, PHP, CSS, JavaScript og Java er blot få mere udbredte eksempler.

Klik for større version

Det er i øvrigt muligt at indsætte billeder i sine opslag – det kræver dog, at billederne ligger på maskinen, som man arbejder fra – og endelig en række standardformatteringsfunktioner: Tekstfarve, fed tekst, kursiv, understreget, overstreget, formindsket skrift samt et par overskriftstyper – endnu et element, der fremmer overblikket i éns notetagning. Man kan også venstre-, højrestille og centrere tekstelementerne.

Søg-og-erstat-funktionerne er også hierarkiske – i den forstand, at man kan foretage erstatninger på alle sine sider eller enkeltvist. Det er praktisk nok, at man selv kan vælge, hvor finkornet det skal være – særligt hvis man har været i gang i længere tid og har en stor mængde data i sin datafil.

Man kan lave bogmærker i dokumentet, så man hurtigt kan slå noget op, som man er i gang med at arbejde på, også selv om man har mange dele af dokumentet. Som med HTML-sider kan man også indsætte ankre i en side, så man ikke bare kan linke til den side, men også et specifikt sted på den. Endelig kan man indsætte en indholdsfortegnelse i en side baseret på de overskrifter, man har defineret.

Dataene kan eksporteres til HTML, PDF eller ren tekstfil, og der er en række importfiltre bygget ind, så man kan trække data ind fra en række andre notetagningsprogrammer – dog fortrinsvist andre open source-programmer.
Programmet gemmer i sit eget dokumentformat med endelsen .ctd – men det er XML-baseret og altså ret nemt at trække dataene ud, hvis man skulle komme til at mangle programmet. Om man ønsker alle sine data i én enkelt Cherrytree-fil eller flere med forskellige formål, er naturligvis helt op til én selv.

Programmet kan altså bruges i forskellig skala altefter éns behov. Det har indtil videre virket stabilt – omend jeg tidligere havde et problem, når jeg indsatte kodebokse, men det forsvandt i en af de senere opdateringer. Jeg har anvendt mange notesprogrammer – i en længere periode brugte jeg Zim Desktop Wiki, som på godt og ondt er lidt enklere; men Cherrytree er blevet det eneste, jeg bruger i øjeblikket. Synes man, at Cherrytree kan blive lidt overlæsset med alle de funktioner, der er indbygget, kan man med fordel kigge på Zim i stedet.

Cherrytree forefindes endnu ikke på dansk, men jeg er i øjeblikket i gang med at arbejde på en dansk oversættelse, så det kan ventes, at programmet inden længe kan downloades på vort eget sprog – og jeg har tidligere oversat Zim også.

Cherrytree findes til Linux og Windows og kan frit downloades på http://www.giuspen.com/cherrytree.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.