Audacity: Sådan beskærer du musik!

Audacity: Sådan beskærer du musik!

Nogle gange har man brug for et stykke musik til et eller andet, men det hænder også at man har brug for en del eller et uddrag af et stykke musik. Det er jo sådan, at når man køber musik på internettet, så får man heldigvis hele nummeret for pengene, men forestil dig at du kun skal bruge 30 sekunder af nummeret til eksempelvis en ringetone, en musikquiz eller lignende. Hvad stiller man så op? Jo, man installerer gratisprogrammet Audacity, som er et musik redigeringsprogram. Inden vi hiver armene i vejret af bar begejstring, skal det lige nævnes, at Audacity kan være en smule kompliceret at gå til første gang. Desuden skal man installere et ekstraprogram for at kunne gemme som MP3 format. Nå, lad os forsøge at komme i gang.

Først og fremmest skal Audacity installeres. Dette gøres fra hjemmesiden, hvor man kan hente den stabile version 1.2.6 eller man kan satse og hente den nyere betaversion 1.3.12 (cirka 11 MB). I dette tilfælde henter vi betaversionen, og hvis du klikker her får du det direkte link til download. Gem installationsfilen på dit Skrivebord, og når download er færdig, dobbeltklikker du på installationsfilen (på Skrivebordet). Herefter installerer du dette herlige musik redigeringsprogram, Audacity, og du kan roligt følge den guide, som følger installationen. Det foregår endda på dansk.

Sådan redigerer du musikken
Efter ganske kort tid har du installeret Audacity på din Windows pc. Når programmet starter op første gang vil man måske tænke, at programmet dels ser lidt nørdet og dels lidt forældet ud. Der er ikke mange spændende finesser i det musik redigeringsprogram, tænker nogen, men Audacitys udseende narrer, for det er fyldt med perler under hjelmen. Inden vi påbegynder en egentlig guide i at beskære musik, skal vi installere en ekstra ting i Audacity. Som programmet er her og nu kan det nemlig ikke gemme vores musik iMP3 format. Derfor er vi nødt til at installere den såkaldte LAME MP3 encoder.

Derfor surfer vi hen til hjemmesiden hvorfra denne Lame kan hentes. Det er også helt gratis. Her får du et direkte link til den fil, der skal hentes: klik her
Når du klikker på linket, vælger du atter at gemme på Skrivebordet, og efter endt download, dobbeltklikker du på installationsfilen (på Skrivebordet). Installationen tager kun et lillebitte øjeblik. Med andre ord er vi parate til at kaste os ud i et lille projekt i Audacity for til sidst at gemme i MP3 format.

Du starter Audacity og opdager at musik redigeringsprogrammet optræder i engelsk forklædning. Ved at klikke Edit og herefter Preferences, får du mulighed for at skifte sprog til dansk. Klik på kategorien Interface og vælg Dansk ud for Language. Vupti, så er Audacity på dansk. Nu åbner du et stykke musik, som du ønsker at beskære:

  1. Klik på Fil > Åbn
  2. Klik dig nu frem til det musikstykke du ønsker at beskære
  3. Nu importeres nummeret i Audacity.
  4. Nu skal du markere hvilken del af nummeret du ønsker at bevare. Her kan du bruge musen til at markere længden på “sporlisten”. Du kan også angive Start og Slutning nederst i programmet.
  5. Når markeringen er på plads, klikker du Fil > Export Selection…
  6. Her navngiver du uddraget og vælger at gemme som MP3-format ud for Filtype. Husk at gemme den et sted, hvor du kan finde nummeret.

Nu kan du desuden “tagge” nummeret med kunstner, titel, album mm. Når du endelig klikker Ok, vil uddraget eller beskæringen af nummeret gemmes som MP3 fil. Hvilket program anvender du, hvis du skal redigere musik?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.