Antivirus Pro: falsk antivirus

Antivirus Pro: falsk antivirus

Forleden dag fik jeg et mail fra en god bekendt, som oplevede store problemer med et nyt antivirusprogram på computeren.
– Jeg forstår det simpelt hen ikke. Jeg har pludselig fået et program, der hedder Internet Antivirus Pro 09 på min computer, og jeg mener ikke at jeg selv har installeret det. Nu melder programmet, at min harddisk er i stor fare, og at jeg bør scanne den for virusser øjeblikkeligt. Problemet er at Internet Antivirus Pro 09 er ”aggressivt” og hele tiden titter frem med skræmmende meddelelser. Jeg bliver blandt andet bedt om at ”klikke her” for at redde computeren, og når jeg gør det, sendes jeg til en hjemmeside, hvor jeg kan downloade den fulde version af programmet – for et mindre beløb. Hvad gør jeg?

Scareware ser jo ægte ud
Du er blevet snydt. Du er ramt af et relativt nyt begreb I internetverdenen, der hedder Scareware (”skræmmeprogrammer”) eller rogue. Det er et bevidst forsøg på at narre dig og andre folk til at købe et udueligt stykke software, som i bund og grund ikke duer til ret meget. Faktisk risikerer man at inficere computeren yderligere ved at installere købeversionen af programmet, for når de først har fået din lillefinger, trækker de hele armen med i processen. Disse falske programmer er så intelligent indrettet at de lægger endnu mere spyware og virusser på computeren, og resultatet er oftest at der dukker endnu flere falske virusadvarsler op – og så breder panikken sig for alvor.

Scareware dukker op på computere med internetadgang. Folk får det som regel indenbords, fordi de får klikket de forkerte steder på lumske hjemmesider, og pludselig sidder de i saksen. Visse hjemmesider frister for eksempel med videoklip, men for at kunne se videoklippene, ”skal man bare lige installere et lille plug-in først”. Uden at man bemærker det, installeres det ækle stads på harddisken, og så er der dømt gys og gru hos folk. Det er aldrig rart at få at vide, at der er virus på ens computer.

Scareware dukkede oprindeligt op første gang i 2007, men det var ikke en fare, som udviklede sig til noget særligt stort, men tiderne skifter og nu huserer den fæle scareware på adskillige computere. Panikken breder sig, og folk er ved at gå ud af deres gode skind, for det er en advarsel, som på mange områder ser meget ægte og sand ud. Dels er advarslerne udformet således, at de ligner advarsler fra ægte sikkerhedsprogrammer, og dels lægger de falske programmer sig ned ved siden af de ægte sikkerhedsprogrammer i nederste højre hjørne ved uret i Windows. Derved ser alt ud som om, at der er tale om godkendte antivirusprogrammer.

Tæt på at opgive
Man skal tage disse falske programmer alvorligt, og mit råd er at få skidtet fjernet hurtigst muligt. Folk, der producerer sådan noget ragelse, har ofte skumle bagtanker. Scareware – eller rogue – medfører I nogle tilfælde, at yderligere skadelige programmer lægges ind på harddisken, og det er vel at mærke skadeligt software, som i værste fald er i stand til at opsnappe passwords og kreditkortinformationer, som automatisk sendes videre til banditterne via internetforbindelsen. Desuden er scareware ofte i stand til at deaktivere de rigtige sikkerhedsprogrammer, og så står man pludselig med en computer fyldt med snask og uden egentlig sikkerhed.

Jeg tog et blik på min bekendtes pc, og det stod hurtigt klart, at der er tale om særdeles smarte programmer, som man ikke fjerner uden visse anstrengelser. Først og fremmest forsøgte jeg at installere opdaterede sikkerhedsprogrammer, som skulle kunne fjerne denne scareware, men pudsigt nok blev installationen af de sunde programmer bremset. Det kostede mig faktisk en times søgning i Google, før jeg fandt et middel til at få udryddet Internet Antivirus Pro 09 på computeren. Et gratisprogram, der hedder Malwarebytes ordnede paragrafferne, men jeg var meget tæt på at opgive kampen og formatere harddisken. Det betyder at jeg skulle slette alt på computeren og starte forfra.

Det er ikke for sjov det her
Det er sagt før, men jeg gentager det gerne: sørg for at have opdaterede sikkerhedsprogrammer på din pc: antivirus, firewall og antispyware bør være slået til hele tiden, når du bevæger dig på internettet, og tag dig grusomt i agt, hvis hjemmesider eller e-mails foreslår, at du installere små ”nyttige ekstraprogrammer”. Læg kun godkendt software ind på maskinen, og hvis du er i tvivl, bør du spørge en god ven eller foretage en omgang grundig research på internettet. En forkert disposition kan få fatale følger for dine dokumenter, e-mails, kontaktpersoner, digitale fotos, musikfiler og hvad du ellers har brugt tid og penge på i tidens løb.

Og hvad gør jeg så nu?
Hvis du står uden opdaterede sikkerhedsprogrammer, er følgende programmer værd at kigge nærmere på. Disse programmer er gratis for private brugere.

Antivirus
AVG: http://free.avg.com

Firewall
Comodo: www.personalfirewall.comodo.com

Antispyware
Superantispyware: www.superantispyware.com

Jeg brugte Malwarebytes’ RogueRemover FREE til at fjerne det falske Internet Antivirus Pro 09:
www.malwarebytes.org

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.